Waarom een app prototype zo belangrijk is

Een app is niet in één keer klaar, van idee tot eindproduct.

Nee, tussendoor moet ook veel getest worden om fouten op te sporen en te bepalen of de app wel bij de wensen van de gebruiker aansluit. Om het eerste ontwerp te testen, hoeft de developer zelfs geen regel code te schrijven. Hoe? Met een app prototype.

Wat is een app prototype?

Een app prototype is onderdeel van het UX design proces (User Experience) in Design Thinking om een app te ontwikkelen. Je test hierbij het eerste ontwerp van de app, voordat de app daadwerkelijk wordt gebouwd. Een app prototype ziet eruit als een set van printscreens die je van een ‘echte’ app maakt, maar de afbeeldingen, icoontjes en knoppen zijn wel klikbaar. Wanneer je ergens op klikt, navigeer je naar een andere pagina. Zo krijgt de doelgroep die het prototype test, een goed idee bij het idee, de functies, navigatie, informatie, interactiviteit en het design van de app.

Wat zijn de voordelen van een app prototype?

Bij design thinking gaat het om het ideale product voor de klant. Het is natuurlijk zonde van je tijd en investering om een app te ontwikkelen die uiteindelijk helemaal niet zo in de smaak valt bij de mensen voor wie je de app maakt. Door een app prototype te maken, kun je de eerste ideeën en ontwerpen al bij de doelgroep testen. Zo weet je in een vroeg stadium al wat de belangrijkste verbeter- en veranderpunten zijn. Gaat de developer aan de slag met het daadwerkelijk ontwikkelen van de app, dan is de kans door die eerste testronde kleiner dat er later – tijdens het coderen – nog grote veranderingen doorgevoerd moeten worden.

Aanpassingen zijn er in een later stadium altijd, maar die zijn vaak niet zo groot als in de eerste testfase. Daarbij komt ook dat je in de fase waarbij je naar het app prototypte toewerkt, suggesties voor aanpassingen nog snel toe kunt passen. Dat gaat moeilijker wanneer er code bij komt kijken.

In het app prototype kun je ook makkelijk het interaction design van de app terugzien. De ideeën zijn snel concreet en tastbaar. Daardoor wordt snel duidelijk welke functies en aanpassingen er nodig zijn om het definitieve ontwerp van de app concreet te maken. Is het prototype klaar en volledig naar wens, dan gaan de developers aan de slag om de app daadwerkelijk te bouwen.

Hoe maak je een app prototype?

Voordat je begint aan het bouwen van een app prototype, moeten eerst de ideeën, navigatieflow en de structuur (het ‘skelet’) van de app duidelijk zijn. Dit is onderdeel van het UX design-proces. Vervolgens bepalen we de functies per weergave (per scherm of pagina die de gebruiker ziet). Deze functies per weergave zet de ontwerper om in een klikbare versie. Dat doet hij of zij meestal in een ontwerpprogramma, maar er zijn tegenwoordig ook veel handige (online) tools om app prototypes te maken.

Hoe test je een app prototype?

Eerst testen we het app prototype zelf. We stellen onszelf – en later de doelgroep – vragen zoals: Hoe intuïtief is de navigatie? Krijgt de gebruiker de juiste informatie nadat hij bepaalde acties heeft verricht in de app? Zijn de teksten goed te lezen qua kleurcontrast? Zijn de opvolgingen van acties en informatie die de gebruiker krijgt, logisch? Kan de gebruiker bepaalde handelingen snel uitvoeren met de app?

Met de doelgroep nemen we ook een test af waarbij de respondenten geen context krijgen, maar wel binnen een bepaalde tijd moeten raden wat het idee is van de app, of ze snel kunnen uitvinden hoe het werkt en of ze nog iets missen in informatie of functies. De uitslagen van die testen voeg je bij elkaar en bepaalt op basis daarvan wat er moet veranderen voordat je de app laat bouwen.

App prototype laten maken?

Als we apps kunnen bouwen, kunnen we natuurlijk ook app prototypes maken. Daarnaast begeleiden we het ontwerp- en testproces, zodat jij alleen maar je ideeën en wensen door hoeft te geven. Natuurlijk ben je de eerste die het app prototype kunt testen!

Onze Smart Grow formule

Slimmer werken, sneller werken of uitdagender werk bieden? Lees in onze whitepaper meer ins & outs over de Smart Grow formule en bepaal welke oplossing jouw business gaat laten acceleren!