Wat doet een programmeur?

Je zult de term steeds vaker voorbij zien komen, want er is ontzettend veel vraag naar goede programmeurs.

We willen steeds meer digitaal doen, en om dat te kunnen hebben we programmeurs nodig die de programma’s en apps maken. Wat doet zo’n programmeur nou eigenlijk?

De wereld van een programmeur

Het internet en alles wat we daarmee kunnen doen wordt steeds belangrijker. Door de komst van smartphones is ons internetgebruik alleen maar opgelopen. Met gewoon internet kun je natuurlijk niks doen, je gebruikt het internet om te surfen op het web, web apps te gebruiken of mobiele apps te downloaden. En daar komt de programmeur om de hoek kijken.

Alle systemen, websites, apps en andere programma’s komen natuurlijk niet zo uit de lucht vallen. Ze worden ontwikkeld door programmeurs. Wij noemen onze programmeurs ook wel developers, maar een andere veelgebruikte term is software ontwikkelaar. Wat zij de hele dag, heel simpel gezegd, doen is programmeren van software.

Dit doen zij in CODE, onze naam zegt het al! Dat ziet er ongeveer zo uit:

Door deze code te schrijven in een programmeertaal (dit leggen we hieronder verder uit), kan een programmeur software maken zoals: een app voor op je mobiele telefoon, een web applicatie (denk hierbij bijvoorbeeld aan je mailsysteem waar je naartoe gaat via de internetbrowser) of een website/webshop.

Zoals net al benoemd, maken we steeds meer gebruik van internet. Veel dingen die we nog op papier deden, of in programma’s die we alleen op onze computer kunnen gebruiken, willen we nu overal digitaal kunnen doen. Daarvoor maken programmeurs applicaties en websites. De vraag hierna groeit ontzettend hard, dus ook de vraag naar goede programmeurs groeit ontzettend. Er zijn dan ook ontzettend veel programmeur vacatures online en offline te vinden.

De verschillende talen van programmeurs

Er zijn veel verschillende programmeertalen, een programmeur kan meerdere talen leren, maar zich ook specialiseren in één taal. De programmeertalen die wij het meeste gebruiken, hebben we hieronder kort uitgelicht.

PHP
Wij gebruiken PHP voor API’s en backends. Vaak maken wij gebruik van het Laravel framework. Dit is een MVC framework waarin veel moderne technieken en best practices binnen PHP verwerkt zijn.

JavaScript
Voor de frontend gebruiken wij veel javascript. Daar waar we vroeger veel jQuery gebruikten gebruiken we nu vooral Vue.js. Door goed gebruik te maken van javascript kun je heel interactieve applicaties ontwikkelen.

HTML
HTML is de basis voor welke web-based applicatie of website. Een webbrowser heeft html nodig voor het renderen van alle elementen op de website.

CSS
CSS gebruiken wij voor de opmaak van een website of webapplicatie. Hierdoor kan informatie overzichtelijk gepresenteerd worden in de juiste huisstijl van het merk.

SQL
Informatie moet opgeslagen worden in een database. Vaak gebruiken wij hier MySQL voor. SQL is de taal waarmee je met een database communiceert, je gebruikt het om informatie in een database op te slaan of om gegevens uit een database te halen.

Java
Voor Android ontwikkeling gebruiken wij Java en sinds kort ook Kotlin.

Swift
Deze programmeertaal is ontwikkeld door Apple zelf om iOS en macOS apps te maken.

Heb jij een andere specialisatie die hier niet tussenstaat? Word dan niet ongerust! Er zijn ontzettend veel programmeertalen en iedere software ontwikkelaar maakt gebruik van de talen die zij als het meest prettig ervaren. Wij zijn fan van de bovenstaande programmeertalen, maar een andere software ontwikkelaar kan fan zijn van compleet andere talen. Wil jij graag programmeur worden en weet je niet goed waarin je jezelf moet specialiseren? Onze senior programmeurs geven je graag advies over programmeertalen!

Op zoek naar programmeur vacatures?

Zoek dan niet verder! Wij zijn (bijna) altijd op zoek naar goede programmeurs. Zo hebben we vaak programmeur vacatures op het gebied van iOS & Android, maar ook PHP programmeurs. Op zoek naar andere programmeur vacatures of staan er geen programmeur vacatures online op dit moment? Neem dan even contact met ons op!

Wil je meer informatie over een beroep als programmeur, of heb je interesse om in ons gezellige team aan de slag te gaan? Neem dan contact met ons op of bekijk onze vacatures!

Onze Smart Grow formule

Slimmer werken, sneller werken of uitdagender werk bieden? Lees in onze whitepaper meer ins & outs over de Smart Grow formule en bepaal welke oplossing jouw business gaat laten acceleren!