Wat is UX/UI Design, en waarom gebruik je het bij het bouwen van een website of app?

Wat is UX/UI Design, en waarom gebruik je het bij het bouwen van een website of app?

Wil je een website of app laten bouwen, dan hoor je vaak dat er naast webdevelopers ook een UX Designer of UI Designer meewerkt aan het project.

Deze disciplines zijn nauw aan elkaar verbonden. Ze zorgen er samen voor dat een website of app optimaal functioneert en aansluit bij de behoeften van de gebruiker. Maar wat is UX Design en UI Design? Wat is het verschil, en waarom is het belangrijk?

Wat is UX Design?

UX Design staat voor User Experience Design. Hierbij staat de ervaring van de gebruiker centraal. UX Design wordt niet alleen ingezet voor websites en apps, maar ook voor apparaten zoals smartphones. UX Design is niet alleen belangrijk tijdens de ontwikkeling van het product, maar ook na de lancering, om het product blijvend te optimaliseren. Het draait om de gehele customer journey bij het gebruik van een product.

UX Design gaat vooral over gebruiksvriendelijkheid, het ontwerpen van de structuur van een website, app of apparaat en hoe het waarde levert voor de gebruiker.

Is het product of het prototype opgeleverd, dan zorgt de UX Designer ook dat er testen worden uitgevoerd om feedback van de gebruiker te verzamelen.

Eigenlijk kunnen we de UX Designer die testen uitvoert en feedback verzamelt, beter een UX Researcher noemen. Deze researchkant van UX focust zich meer op het onderzoek en reacties van gebruikers. De designkant richt zich natuurlijk meer op het ontwerp en het verwerken van de feedback.

Wat is UI Design?

UI Design staat voor User Interface Design. Hierbij gaat het om het uiterlijk – de vormgeving - van een website, app of apparaat. Een UI Designer doet in principe het digitale, grafische ontwerp. Het gaat hierbij om de presentatie.

Een UI Designer bepaalt de kleuren, de leesbaarheid van de test (het lettertype en het kleurcontrast), de vormen, de afbeeldingen en de animaties van de interacties en navigatie. Het gaat ook voor een groot gedeelte om de merkbeleving en hoe de branding van de ontwikkelaar in het ontwerp terugkomt. De UI Designer zorgt dat alles uiteindelijk samenkomt in de afwerking van het product.

Wat is het concrete verschil tussen User Experience Design en User Interface Design?

Bij UX Design draait het om de functies en het optimaal uitstippelen van de reis die de gebruiker maakt. Bij UI Design gaat het om de emotionele kant van het product; het effect van de uitstraling.

Eerst doet de UX Designer het ‘binnenwerk’, waarna de UI Designer het product ‘aankleedt’. Maar zodra het prototype af is en de UX Designer (eigenlijk de UX Researcher) de feedback van gebruikers heeft verzameld, gaat dit weer terug naar de UI Designer. Tenzij de structuur en de functies onlogisch blijken te zijn voor de gebruiker: dan moet de UX Designer eerst een aangepast ontwerp aanleveren voor de UI Designer.

Waarom is UX Design en UI Design zo belangrijk bij het ontwikkelen van een website, app of apparaat?

Zonder UX Designer/Researcher en UI Designer mist er – tenzij de developer of initiator van het product zelf een onderzoek opzet – een belangrijk aspect: het valideren van de behoeften en wensen van de eindgebruiker.

De UX Designer/UX Researcher weet precies hoe hij/zij een gebruikerstest moet opzetten en welke vragen belangrijk zijn om het product te valideren. Daarnaast heeft een UX Designer ook de kennis in huis om de functies en structuur te ontwerpen zoals dat doorgaans psychologisch het beste werkt.

De UI Designer heeft kennis van de kleurenpsychologie, heeft een scherp ontwikkeld oog voor verhoudingen van vormen en ruimtelijk gebruik en weet ideeën goed om te zetten in design.

Zonder UX Design/UX Research en UI Design loop je dus een grote kans dat je product niet ‘verkoopt’ of genoeg gebruikt wordt, omdat er in het ontwikkelproces niet genoeg aandacht is voor de eindgebruiker, of er geen kennis is toegepast van wat psychologisch goed werkt. Wil je een product op de markt brengen waarvan je tijdens het proces al weet dat het goed is, dan kun je niet om UX Design en UI Design heen.

Onze Smart Grow formule

Slimmer werken, sneller werken of uitdagender werk bieden? Lees in onze whitepaper meer ins & outs over de Smart Grow formule en bepaal welke oplossing jouw business gaat laten acceleren!