Wat is een front end developer?

Een front end developer is verantwoordelijk voor de “voorkant” van bijvoorbeeld een website.

De voorkant is datgeen wat een gebruiker ziet als hij op de website komt. Dat start met een goed design, maar dat design moet ook tot leven komen.

Wat is front end?

De front end is alles wat de gebruiker ziet, eigenlijk de voorkant van de applicatie of website dus. Laten we als voorbeeld even de case gebruiken van de Optimum Group. Allereerst moest er natuurlijk een design komen voor deze website. Dat design wordt vervolgens omgezet naar een echte website. Dat kan door middel van de programmeertalen JavaScript, HTML en CSS. Door het gebruik van deze talen is het later eenvoudig om een koppeling te leggen met de achterkant van de website.

Als dat is afgerond komt namelijk de back end developer om de hoek kijken. De back end developer zorgt er namelijk voor dat de “achterkant” van de website precies zo werkt als de designer van de voorkant in gedachte had.

De back end is niet zichtbaar voor de gebruiker, maar ook niet altijd voor de admin van een website. Een admin werkt namelijk vaak in een CMS, de laag die tussen de front end en back end in zit. Alle onzichtbare processen vallen onder de back end. Een aantal voorbeelden van deze processen zijn het uploaden van bestanden, registratie van gebruikers, versturen van bestellingen naar andere systemen et cetera.

Wat doet een front end developer?

Zoals net al aangegeven is een front end developer voornamelijk bezig met het gebruikersgedeelte van een applicatie of website. Alles wat zichtbaar is voor de gebruiker is het werk van de front end developer. Van ontwerp tot gebruikerservaring: de job van een front end developer is heel uiteenlopend. Een front end developer heeft dan ook verschillende skills, waaronder:

• Uitwerken ontwerp (responsive layout, typografie, kleuren etc.)
  • Coderen in JavaScript, HTML en CSS
  • Verstand van User Interfaces
  • Affiniteit met User Experience

Of je als front end developer ook daadwerkelijk al deze skills beoefent is afhankelijk van de functieomschrijving. Het ene bedrijf scheidt product design en front end coderen van elkaar, maar bij het andere bedrijf is het allemaal onderdeel van de functie als front end developer. Wij zien dat het steeds vaker allemaal onderdeel is van één functie. Als je solliciteert op een front end functie, lees dan altijd goed de vacatures door of vraag eventueel na wat de functie precies inhoudt.

Wat is het salaris van een front end developer?

De salarissen van developers staan erom bekend vrij hoog te zijn, gezien de specifieke vaardigheden en het lage aanbod. Het salaris van een front end developer is afhankelijk van drie factoren:

1. Werkervaring
  2. Opleidingsniveau
  3. Plaats

De plaats waar je gaat werken is relevant voor de hoogte van het salaris. In een aantal steden is het namelijk erg lastig om front end developers te vinden, waardoor de salarissen hoger zijn. Daarnaast is het natuurlijk logisch dat je werkervaring en opleidingsniveau van invloed zijn op het salaris.

Front end developer worden

Wil je front end developer worden? Dan kun je diverse studies volgen, zoals onder andere Informatica. Echter is front end maar een klein onderdeel van dergelijke studies. Wil je écht goed worden in front end en de bijbehorende programmeertalen? Dan raden wij je aan vooral in je eigen tijd ervaring op te doen. Nog volop bezig met je studie en alvast parttime werkervaring opdoen om zo je CV op te bouwen? Bekijk dan eens onze parttime vacatures.

Onze Smart Grow formule

Slimmer werken, sneller werken of uitdagender werk bieden? Lees in onze whitepaper meer ins & outs over de Smart Grow formule en bepaal welke oplossing jouw business gaat laten acceleren!