Wat is een back end developer?

Een back end developer is verantwoordelijk voor de “achterkant” van bijvoorbeeld een website.

De achterkant bestaat uit diverse processen en datastromen, die gezamenlijk gestructureerd moeten lopen. Een back end developer doet dit d.m.v. code.

Wat is back end?

De back end, de achterkant dus, zorgt ervoor dat de front end (dat wat de gebruiker ziet) werkt. Ter voorbeeld: als je iets gaat bestellen in een webshop dan zet je het product in een winkelmand. Vervolgens rond je de bestelling af en verwacht je dat de verkoper het naar je gaat versturen. Dit zijn allemaal processen. De back end zorgt ervoor dat jouw bestelling goed gecommuniceerd wordt met de systemen die er uiteindelijk voor zorgen dat het juiste product bij jou op de mat landt.

De back end bestaat uit een aantal onderdelen, namelijk een database (waarin gegevens worden opgeslagen), een server (waar de database op draait) en natuurlijk de applicatie (de eerste die de gegevens ontvangt uit de front end). De back end developer werkt in alle drie deze onderdelen en zorgt ervoor dat ze goed met elkaar samenwerken en communiceren.

De back end is niet zichtbaar voor de gebruiker, maar ook niet altijd voor de admin van een website. Een admin werkt namelijk vaak in een CMS, de laag die tussen de front end en back end in zit. Alle onzichtbare processen vallen onder de back end. Een aantal voorbeelden van deze processen zijn het uploaden van bestanden, registratie van gebruikers, versturen van bestellingen naar andere systemen et cetera.

Wat doet een back end developer?

De back end developer werkt dagelijks aan het programmeren van diverse toepassingen, zoals webshops, websites, maar ook API-koppelingen tussen diverse systemen. Dat doet hij of zij door middel van programmeertalen, ook wel code genoemd. Door middel van deze code zorgt de back end developer ervoor dat alle processen die de gebruiker niet ziet optimaal verlopen. Er bestaan verschillende programmeertalen en niet iedere software ontwikkelaar gebruikt dezelfde taal. Het is dan ook belangrijk om een specialisatie in een taal te kiezen, zoals bijvoorbeeld in PHP. Vaak wordt er bij openstaande vacatures niet gevraagd om (allround) back end developers, maar om bijvoorbeeld PHP developers.

Wat is het salaris van een back end developer?

Het salaris van een back end developer is afhankelijk van een aantal factoren:

• Werkervaring
  • Opleidingsniveau
  • Plaats

Werkervaring en opleidingsniveau is logisch, iemand met ervaring en/of een hogere opleiding geniet nou eenmaal een hoger salaris. Maar de plaats waar je gaat werken is ook zeer relevant. Op bepaalde plekken in Nederland is het lastig om software developers te vinden, waardoor de salarissen hoger zijn.

Back end developer worden

Er zijn diverse hbo- en wo-studies die je kunt volgen om back end developer te worden. Studies die je opleiden tot back end developer zijn bijvoorbeeld studies in de richting van informatica. Vaak is praktijkkennis en kennis van de gevraagd programmeertaal erg belangrijk, een studie volgen is slechts een basis. Praktijkkennis opdoen tijdens je studie, of al klaar met je studie en op zoek naar een job als back end developer? Check dan hier onze vacatures.

Onze Smart Grow formule

Slimmer werken, sneller werken of uitdagender werk bieden? Lees in onze whitepaper meer ins & outs over de Smart Grow formule en bepaal welke oplossing jouw business gaat laten acceleren!