Waarom no-code zo populair is
De reden waarom je op deze blog hebt doorgeklikt, is vast omdat jij het ook hebt opgemerkt: no-code en low-code zijn populair. Het enthousiasme onder (website)designers groeit met de dag, maar het is natuurlijk de vraag of ook een echte oplossing is, in plaats van een hype. Als software- en webdeveloper bureau delen we graag hoe wij over no-code denken.
Wat is no-code en low-code überhaupt?
Vooral no-code is in trek, maar eigenlijk moet je low-code er ook bij betrekken. No-code en low-code zijn manieren van websites en applicaties maken waarop je niet (of nauwelijks) hoeft te kunnen coderen om een website of app te maken. Dat zou net zo makkelijk moeten zijn als het maken van een Powerpoint-presentatie.
Met no-code kunnen ontwikkelaars of (web)designers via een soort drag and drop-systeem op een visuele manier websites en apps in elkaar zetten. Elk element van een website of applicatie die je nodig hebt, kun je vinden in een digitale bibliotheek. Daar vind je ook allerlei plugins en modules die je als bouwstenen kunt gebruiken om functies te implementeren. De bedrijfsprocessen worden vormgegeven in de vorm van visuele flowcharts, en dat is ook waar je de elementen in plaatst. Het is niet zo dat je helemaal geen technische kennis nodig hebt: je moet wel een beetje basiskennis van HTML en CSS hebben.
Bij low-code zijn er nog steeds codeervaardigheden nodig, maar het belooft wel de ontwikkeling van software te versnellen door ontwikkelaars te laten werken met vooraf geschreven codecomponenten. Je hebt dus geen webdeveloper meer nodig die een website of applicatie vanaf nul voor je bouwt die helemaal op maat is gecodeerd (full-code).
Sneller innoveren
Low-code maakt het vooral gemakkelijker voor ontwikkelaars om software sneller te realiseren, waarbij zij zich meer met coden bezig kunnen houden dan devops. No-code is meer gericht op innovatie. Het is bij no-code vooral het doel om ideeën zo snel mogelijk – en dat kan al binnen enkele dagen – om te zetten in werkende software. En dat is iets waar met full-code weken overheen kunnen gaan.
Druk je op de knop voor publicatie, dan staat de website of de applicatie meteen klaar. Je hoeft ook niet uit te zoeken wat de meest geschikte servertechniek of loadbalancer is, want die wordt automatisch voor je gekozen. Je hebt dus sneller een Minimum Viable Product – een prototype dat met minimale functies echt werkt, en waarmee je belangrijke gebruikersfeedback kunt ophalen voordat je het ‘echte’ product gaat ontwikkelen. Dit scheelt ook in weer in debugging.
Lagere kosten
Omdat je geen ontwikkelaar hoeft in te schakelen om iets vanaf de idee-fase op te bouwen, scheelt dit natuurlijk flink in de kosten. Ten opzichte van no-code is low-code natuurlijk wel iets duurder, maar dat komt omdat ontwikkelaars meer maatwerk kunnen realiseren dan met no-code. No-code is vaak echter alleen geschikt voor één type applicatie, zoals mobiele apps. Schaf je meerdere pakketten aan, dan kun je natuurlijk ook meerdere typen – zoals een website – ernaast laten bouwen.
Webflow als concurrent van Wordpress
Het lijkt erop dat Wordpress er een concurrent bij heeft: Webflow. Het is op dit moment het populairste no-code CMS-platform. Wil je bij Wordpress een unieke website laten maken door middel van een custom template, dan ben je vaak veel tijd en geld kwijt. Met Webflow kun je dus binnen mum van tijd een prachtige website bouwen, als je een beetje HTML en CSS kent.
Ideaal voor websitedesigners die niet afhankelijk willen zijn van webdevelopers, en ideaal voor bedrijven die voor een goedkopere prijs een mooie, unieke website willen hebben.
Webflow is echter niet voor ieder bedrijf geschikt. Zo is Webflow een gesloten platform, en kun je voor specifiekere wensen dan beter het open-source Wordpress gebruiken.
No-code en low-code: serieuze aanraders?
We raden no-code en low-code zeker aan om de eerste ideeën om te zetten in een concreet prototype of een Minimum Viable Product, maar niet voor maatwerk. Daarbij hebben we het natuurlijk over koppelingen met andere software (van bijvoorbeeld een webshop of administratiesysteem) en API’s. Als je hele speciale, interactieve UI op je website of applicatie wilt, is dat vaak ook net niet mogelijk met low-code of no-code. Mocht je zulke wensen hebben, of willen sparren over de mogelijkheden van een no-code of low-code applicatie waarbij je wél een programmeur nodig hebt, geef ons dan een belletje!