Code14

Een applicatielandschap tekenen? Volg dan deze 5 stappen!

Iedere afdeling binnen het bedrijf werkt met een ander systeem, maar in sommige gevallen heeft niemand een totaaloverzicht van alle software. Of erger nog, twee afdelingen moeten steeds handmatig zaken overzetten van het ene systeem in het andere. In dit artikel 5 stappen om dit op te lossen!

Apps verbinden door middel van een API
clock
Jelle Smeijers Co-founder
Jelle Smeijers, Co-founder CODE14

Wat is een applicatielandschap?

Een applicatie landschap, vaak ook wel applicatie architectuur genoemd, is het overzicht van alle applicaties en systemen binnen een organisatie. Het gaat dan om de systemen die daadwerkelijk gebruikt worden. Dat kunnen bijvoorbeeld de volgende soorten software zijn:

Office software Proces software Database software Klant-service software Andere, standaard, software

Alle software en systemen binnen een bedrijf vallen onder de noemer ‘applicaties’ en horen dus opgenomen te worden in een applicatielandschap. Door het maken van een overzicht van alle applicaties kom je er ook achter welke systemen informatie aan elkaar doorgeven. Deze systemen wisselen dus (automatisch) data met elkaar uit via bijvoorbeeld een API App ontwikkelen Wat is een API-koppeling en hoe werkt het? Een API: een veelgehoord woord, maar geheel onbegrijpelijk voor de niet-techneuten. API’s zijn ontzettend belangrijk in bedrijven, want, simpel gezegd: zonder API’s geen digitale informatiestroom! Wij leggen je graag uit wat een API-koppeling nou precies is. koppeling.

Het is belangrijk om een goed applicatielandschap te hebben binnen je organisatie en wel om de volgende redenen:

Betrouwbare processen Efficiënt werken Performance van de systemen Veiligheid Doorontwikkeling van de organisatie/systemen

Voorbeeld van een applicatielandschap

Voordat wij starten met een project, gaan we altijd eerst kijken naar het applicatielandschap. We hebben er al een heel aantal mogen tekenen, en iedere keer zijn ze ook weer verschillend. Er bestaat dan ook geen vast applicatielandschap voorbeeld. Wij stuiten vaak op applicatie landschappen waarvan niemand in de organisatie wist dat ze zo in elkaar zitten: één grote wirwar aan systemen. Daardoor valt er vaak veel tijdwinst te behalen, omdat het hele netwerk aan systemen niet voldoet. Als ze namelijk beter op elkaar aangesloten zijn, zijn er minder (menselijke) handelingen nodig.

Hieronder vind je de verschillende soorten voorbeelden van applicatie landschappen die wij vaak tegenkomen.

Dit is een voorbeeld van een niet-gekoppeld applicatie landschap. Je ziet dat drie elementen compleet los staan en dus niets communiceren richting de andere systemen.

Voorbeeld niet-gekoppeld applicatie landschap

Dit is een voorbeeld van hetzelfde bedrijf, maar dan met een ander en beter applicatielandschap. Je ziet dat alle systemen met elkaar communiceren door middel van een API. App ontwikkelen Wat is een API-koppeling en hoe werkt het? Een API: een veelgehoord woord, maar geheel onbegrijpelijk voor de niet-techneuten. API’s zijn ontzettend belangrijk in bedrijven, want, simpel gezegd: zonder API’s geen digitale informatiestroom! Wij leggen je graag uit wat een API-koppeling nou precies is.

Systemen gekoppeld door middel van een API

Een applicatielandschap tekenen

Wil je ook overzicht krijgen in je wirwar aan applicaties en systemen? Het tekenen van een applicatie landschap is dan een goed eerste startpunt. Het geeft duidelijkheid over de systemen, hoe ze werken en vooral ook of ze met elkaar samenwerken. Aan de hand daarvan kun je bepalen wat verbeterpunten zijn en wat je eventueel nog mist in je applicatielandschap. Aan de hand van 5 stappen help ik je met een applicatielandschap tekenen. Kom je er niet uit? Neem dan contact met mij op, dan help ik je met het uitvogelen en tekenen van jouw applicatie landschap!

Stap 1 - Weten welke software er gebruikt wordt

De eerste stap bestaat uit het inventariseren van alle systemen waarvan gebruik wordt gemaakt binnen jouw bedrijf. Hoe je dit het best kunt doen? Wij adviseren altijd te starten bij de ICT afdeling, die hebben vaak al een aardig overzicht van de verschillende softwarepakketten. Aan de hand daarvan kun je langs alle afdelingen binnen het bedrijf om dit te verifiëren. In sommige gevallen komt het voor dat ICT zegt dat een systeem wordt gebruikt, maar de desbetreffende afdeling geeft aan het helemaal niet te gebruiken. Inventariseer van welke systemen zij wel gebruik maken en ook welke systemen er wel aangelegd zijn, maar niet meer gebruikt worden.

Stap 2 - De (samen)werking van de systemen

De inventarisatie is gedaan, je kunt nu bijna het applicatielandschap tekenen. Je weet namelijk nog niet welke systemen met elkaar communiceren door middel van bijvoorbeeld API. App ontwikkelen Wat is een API-koppeling en hoe werkt het? Een API: een veelgehoord woord, maar geheel onbegrijpelijk voor de niet-techneuten. API’s zijn ontzettend belangrijk in bedrijven, want, simpel gezegd: zonder API’s geen digitale informatiestroom! Wij leggen je graag uit wat een API-koppeling nou precies is. Weet de ICT afdeling niet welke API’s op elkaar zijn aangesloten? Dan is het verstandig om met je overzicht, die uit Tip 1, terug te gaan naar de diverse afdelingen. Als ze gebruik maken van meerdere systemen, zetten deze dan data naar elkaar over? Oftewel, als er in het ene systeem iets wordt ingevoerd, gaat het dan automatisch ook naar het andere systeem? Op deze manier kun je erachter komen welke systemen (deels) met elkaar zijn gekoppeld. Kom je er zelf niet uit? We komen je graag helpen met het boven tafel krijgen van alle systemen en koppelingen.

Stap 3 - Het huidige applicatielandschap tekenen

Als het goed is weet je nu welke systemen er zijn en welke (deels) met elkaar communiceren. Het kostte waarschijnlijk even wat tijd om alle informatie te verzamelen, maar daardoor wordt het tekenen van het applicatie landschap een stuk eenvoudiger. We hebben al een aantal applicatielandschap voorbeelden gegeven, aan de hand van die voorbeelden kun je zelf gaan tekenen. Zoals we al aan hebben gegeven is ieder landschap anders, daarom kunnen wij geen vast format geven voor het tekenen. Belangrijke tips voor het applicatielandschap tekenen zijn:

Zet alle systemen, waar gebruik van wordt gemaakt, in het applicatie landschap Geef duidelijk aan welke systemen met elkaar gekoppeld zijn door middel van een API of andere manier van data uitwisseling Geef de datastromen tussen systemen weer door middel van pijlen
Responsive Webapp Splickr voor HypotheekCompany

Benieuwd naar het huidige landschap van HypotheekCompany?

Neem contact op

Stap 4 - Bepaal je ideale applicatielandschap

Je hebt nu je huidige applicatie landschap in kaart gebracht, maar daar houdt het niet op. Je wilt als het goed is kijken waar verbetering in zit. De volgende stap is dan ook het in kaart brengen van het applicatielandschap zoals deze idealiter zou moeten zijn. Daarvoor kun je jezelf een aantal vragen stellen:

Wat kan ik verbeteren waardoor de systemen efficiënter werken? Wat zijn de voordelen en wat zijn de nadelen? Wat moet er gedaan worden voor de gewenste aanpassing? Hoe wil ik dat er gewerkt wordt? Wat verwacht ik dat de systemen doen? (Denk bijvoorbeeld aan klanten integreren in het proces of dat iedereen op het proces of systeem moet kunnen inpluggen)

Stap 5 - Teken je ideale applicatielandschap

Als het goed is heb je de vragen beantwoord, en weet je waar de verbeterpunten in zitten. Alvorens je bijvoorbeeld een software partner of software ontwikkelaar uitgenodigd, is het handig om het ideale applicatie landschap te tekenen. Zo heb je een goed praatstuk, want je verwachtingen van de externe partij zijn duidelijk. Ook voor je ideale applicatielandschap geldt weer dat er geen vast format voor is. Bekijk vooral nog eens stap 3 en teken aan de hand van die tips je ideale landschap.

Inspired by our Fresh Family!

Wij hopen dat je met deze tips aan de slag kunt en je eigen applicatielandschap goed in kaart kunt brengen! Lukt het nou niet of wil je dat iemand het voor je doet? Ik help je graag goed inzicht te krijgen in jouw applicatie landschap. Neem daarvoor contact met mij op via 06 1923 5796 of j.smeijers@code14.nl.

Meer van dit soort blogs lezen met software tips, informatie of nieuws? Bekijk dan onderstaande artikelen en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en krijg artikelen, projecten en bedrijfsupdates rechtstreeks in je inbox.