Wat is een 301 redirect?
Website pagina’s worden door zoekmachine geïndexeerd en vindbaar gemaakt op basis van de URL.
Als je iets gaat veranderen aan die URL, moet je daarvoor zelf een omleiding gaan maken naar de “nieuwe” pagina om vindbaar te blijven zijn.
Wat is een 301 redirect?
Zoekmachines, zoals Google, indexeren webpagina’s op basis van de URL. Deze zoekmachines zien het niet als je iets gaat veranderen aan die URL. Daardoor blijven de oude pagina’s getoond worden in de zoekresultaten. Dat terwijl de URL dus niet meer bestaat op jouw website. De bezoekers die via de zoekmachine dus op deze pagina klikken zullen een foutmelding krijgen. Dit noemen we ook wel een 404 pagina. Je herkent ze vast wel, de pagina’s waarop meestal een droevige emoticon te zien is met de tekst “Page not found” of in het Nederlands “Pagina niet gevonden”. Over het algemeen verlaten de meeste bezoekers de website bij het krijgen van een 404 pagina. Erg jammer, want deze bezoeker gaat dan naar een artikel van een concurrent omdat ze bij jou niet hebben gevonden waar ze naar zochten.
Daarom is het van groot belang om 301 redirects in te stellen. Wat deze 301 redirect eigenlijk doet is aangeven dat de geïndexeerd pagina is gewijzigd naar een andere pagina. Je linkt dus de nieuwe pagina aan de oude URL. Op deze manier ziet de bezoeker de nieuwe pagina, terwijl hij via de zoekmachine toch echt op de oude URL is uitgekomen. Je stuurt dus als het ware bezoekers binnen je website door naar het juiste nieuwe artikel.
Naast dat bezoekers nooit een 404 pagina zullen krijgen, is het ook interessant voor je zoekmachine marketing om een 301 redirect te gebruiken. Je bouwt namelijk waarde op je pagina’s op. Hoe hoger je waarde, hoe beter de pagina vindbaar is op Google. Als je een 301 redirect instelt dan behoudt deze pagina haar SEO waarde gewoon.
Wanneer gebruik je een 301 redirect?
Een 301 redirect gebruik je als er iets in je URL wijzigt. Echt iedere wijziging, ook minuscule wijzigingen, zijn van invloed op de vindbaarheid van de pagina in de zoekmachines. Wijzig je bijvoorbeeld 1 lettertje in je URL? Dan zal de pagina via de zoekmachine al een 404 pagina toegewezen krijgen. Maar denk ook aan het maken van 301 redirects als je bijvoorbeeld gaat veranderen van domeinnaam.
Hoe maak je een 301 redirect?
Via veel CMS systemen kun je zelf een 301 redirect instellen voor je website. Niet alle systemen laten dit echter toe of misschien heeft je website helemaal geen CMS. Weet je niet hoe je zo’n 301 redirect kunt maken voor jouw website? Dan is het verstandig om contact op te nemen met de ontwikkelaar van jouw website. Lees hier een goed artikel met diverse methodes voor het maken van redirects, zoals onder andere een 301 redirect in PHP.