Code14

Wat is een API koppeling en hoe werkt het?

Een API: een veelgehoord woord, maar geheel onbegrijpelijk voor de niet-techneuten. API koppelingen zijn ontzettend belangrijk in bedrijven, want, simpel gezegd: zonder API’s geen digitale informatiestroom! Wij leggen je graag uit wat een API koppeling nou precies is.

Niek Wessels responsive webapp

De betekenis van API

De afkorting API staat voor Application Programming Interface. Een API is heel eenvoudig uit te leggen aan de hand van twee alledaagse objecten: een lamp en een stekkerblok. Als je wilt dat de lamp aangaat, dan moet deze aangesloten worden op het stekkerblok. Als de stekker van de lamp in het stekkerblok past, dan gaat de lamp aan. De lamp communiceert dan dus met het stekkerblok en er wordt elektriciteit uitgewisseld. Heel simpel gezegd is dat de betekenis van een API koppeling: het wisselt data uit tussen twee softwaresystemen.

Is de betekenis van een API koppeling nog steeds onbegrijpelijk? We leggen het je uit aan de hand van afbeeldingen.

iOS en Android app Where@

Wij adviseren je graag geheel vrijblijvend over de API-koppeling voor jouw software!

Lees het hier!

Wat is een API koppeling?

Stel, je hebt bedrijfssoftware, zoals een ERP-pakket en je wilt daarnaast graag een webshop maken voor je producten. De webshop wordt uiteraard gemaakt in een ander systeem. Dit kan bijvoorbeeld maatwerk software zijn. Natuurlijk wil je dat deze twee systemen met elkaar gaan communiceren. Als je klanten wat bestellen op jouw webshop, wil je dat dit automatisch in je ERP-systeem komt te staan. Dit scheelt jou namelijk tijd (en tijd is kostbaar!), want je hoeft niet alles handmatig over te zetten. De communicatie tussen deze twee systemen gebeurt door middel van API’s. Aan je ERP-systeem zit een API en aan je webshop zit een API. Tussen deze twee systemen ga je dan een API koppeling maken.

API-koppeling met webshop en ERP

Heel simpel gezegd is dat wat een API doet. Het is het communicatie stuk van je softwarepakket. Het haalt dus data op van een systeem en brengt dit naar een ander systeem. Naast het ophalen en wegschrijven van data, past een API ook logica toe op de data. Berekeningen bijvoorbeeld kan een API koppeling zelf maken. Stel iemand wil 20 stuks ergens van hebben. De API haalt de stuksprijs uit het ERP en berekent het totaal voor je.

Het voordeel van een API is dat deze handelingen geen mensenwerk meer zijn. Vaak worden er allerlei systemen aan elkaar geregen, waardoor je een wirwar aan systemen krijgt. Eén API kan met meerdere systemen tegelijk communiceren, zoals je in onderstaande afbeelding ook ziet. Je snapt nu vast ook hoe belangrijk een API koppeling maken is, want als deze niet goed communiceert, dan werken je systemen ook niet goed en kunnen er fouten optreden.

API-koppeling met webshop en extra services

API koppeling bouwen voor diverse systemen

Software is verkrijgbaar in diverse soorten en maten, denk bijvoorbeeld aan je HR-systeem, ERP-systeem, CRM-systeem, planningsapplicatie, app voor urenregistratie, webshop en zo verder. Stuk voor stuk software waar je waarschijnlijk flink in hebt geïnvesteerd, maar er is één probleem: sommige zaken moet je van het ene systeem in het andere systeem zetten. Dat doet het systeem niet voor jou, want er is geen API koppeling. Kostbare tijd van mensen wordt verspild, omdat het handmatig moet worden overgezet, en dan hebben we het nog niet gehad over de fouten die erin kunnen sluipen.

Voor al deze soorten systemen is er een software koppeling mogelijk. De vraag is of het systeem een API heeft of niet. Veel grote softwarepakketten hebben API’s die beschikbaar zijn voor iedereen, maar er zijn ook pakketten die geen API beschikbaar stellen of zelfs geen API hebben. Dan moeten we een API bouwen worden, wat het wellicht wat complexer maakt, maar zeker niet onmogelijk! Als de API’s voor beide systemen er zijn, dan moeten we alleen nog een API koppeling bouwen.

iOS en Android app Where@

Eerder schreven wij al over de verschillen tussen native, hybride en web apps.

Lees het hier!

Een API koppeling maken

Zoals hierboven al benoemd hebben sommige softwarepakketten geen API, dus moet je een API bouwen. Dat is geen simpel klusje wat je er even bij doet, een API bouwen valt toch wel echt onder de noemer ‘specialisme’. Naast het feit dat het moet doen wat je ervan vraagt (communiceren met andere systemen zonder dat er mensenwerk aan te pas komt), is er nog een hele belangrijke vereiste: de API moet goed beveiligd zijn. Via de API verloopt alle communicatie (data dus) in- en uit het systeem. Is zo’n API dus niet goed beveiligd, dan loopt jouw data risico’s.

Wil je een API koppeling maken? Begin dan altijd bij het inventariseren van het ‘waarom’: waarom moet er gekoppeld worden? Wat zijn de voordelen? Scheelt het mensenwerk als de koppeling er is? Daarnaast kun je het applicatielandschap gaan schetsen, zo kun je zien wat er op dit moment gekoppeld is en hoe dat idealiter zou moeten verlopen. Als je dat goed in kaart hebt, kun je het best op zoek gaan naar een ontwikkelaar met een specialisme in API koppelingen bouwen. Zij zullen jou helpen de juiste keuzes te maken, ook voor de toekomst.

Op zoek naar een goede API koppeling?

Een software koppeling maken is niet iets wat je zelf "eventjes" kunt doen. Zonder verstand van de kern van software, kun je niet zomaar een API koppeling bouwen. De softwareontwikkelaars van CODE14 duiken graag in jouw systemen om te kijken wat er gekoppeld kan worden d.m.v. een API koppeling om zo meer lean App ontwikkelen Lean management en de 8 verspillingen We willen allemaal steeds sneller, duurzamer, goedkoper, maar toch de beste kwaliteit behouden. Daar is lean management een goede eerste stap voor, want door lean te zijn, ga je dure en tijdrovende verspillingen tegen. Ook binnen softwareontwikkeling maken wij dagelijks gebruik van lean. te werken.

Mogen wij jou helpen efficiënter te werken door het koppelen van je software? Neem dan contact met ons op! Ben je op zoek naar meer informatie, bekijk dan eens de andere artikelen in onze kennisbank.

Bekijk onze kennisbank

Onze diensten.

We bedenken frisse en creatieve ict-oplossingen die impact hebben en rendement opleveren. We doen dit door middel van maatwerk software, co-creatie software en Team as a Service.