Wat kost het om een website te maken?
De kosten van een website laten bouwen zijn heel uiteenlopend. Het is soms net het Wilde Westen: iedere websitebouwer schiet met andere prijzen. Er zit voor je gevoel totaal geen lijn in de prijzen, maar als je je erin verdiept zul je de verschillen gaan herkennen.
De kosten van een website laten bouwen
De kosten voor het laten maken van een website zijn in de webbouw wereld zeer divers. Bij geen enkele webbouwer zul je exact hetzelfde krijgen voor exact dezelfde prijzen. Het is dan ook heel belangrijk om aan de voorzijde goed na te denken over wat je wilt met een website. Wil je alleen één pagina met een verhaaltje over wat jij doet, wil je een online blog of ben je op zoek naar een webshop voor je producten?
Een simpele website is via platformen zoals Wordpress zelf te bouwen via een standaard thema, maar voor een paar honderd euro draait een Wordpress bouwer het ook zo in elkaar. Is dat echter wat je wilt, een website die niet uniek is en hetzelfde is als al die andere websites van Wordpress? Liever een unieke website die jouw merk versterkt, je bedrijf succesvol maakt online en de functionaliteiten en koppelingen biedt die jij nodig hebt? Dan zal je investering hoger zijn, maar het rendement ook!
Hoe worden de kosten voor een website bouwen bepaald?
Zoals we daarnet al hebben aangegeven zijn de prijzen voor het bouwen van een website heel uiteenlopend. Als je eens bij verschillende partijen offertes gaat opvragen zie je al hoeveel verschillen er daadwerkelijk in zitten. Dat gaat niet alleen om de prijzen, maar ook om de kwaliteit en wat je exact krijgt voor je investering. De kosten van een website zijn afhankelijk van een aantal factoren, zoals:
- Wel of geen CMS
- Hoeveel pagina’s
- Standaard template of maatwerk
- Welke functionaliteiten heeft de website nodig
- Producten kunnen kopen via de website
- Eventuele koppelingen met externe systemen
- Wat is het uurtarief van de websitebouwer
- Wat kost een responsive website?
Wat kost een responsive website?
Een responsive website is eigenlijk niet meer weg te denken door de komst van de smartphone. Een website moet niet alleen geschikt zijn voor het desktop formaat, maar ook voor dat kleine mobiele schermpje. Responsive houdt dus in dat de website automatisch meeschaalt met de beschikbare schermgrootte.
Als je een bouwer tegenkomt die niet standaard responsive design meeneemt, dan zit je echt bij de verkeerde bouwer. Ruim 90% van de Nederlandse bevolking heeft een smartphone en daarmee surfen zij ook over het internet. Dan kan het toch niet zo zijn dat jouw website voor al deze gebruikers niet werkt?
Responsive is dus vanzelfsprekend en zal in bijna alle gevallen bij de prijs in zitten. Vraag er wel altijd even naar bij het ontvangen van een offerte, zodat je niet achteraf voor verrassingen komt te staan.
Maandelijkse kosten voor een website
Naast het ontwikkelen van een website heb je ook altijd maandelijks terugkerende kosten. De maandelijkse kosten voor een website omvatten de kosten van de hosting en de domeinnaam. De domeinnaam is het webadres van je website, bij ons dus code14.nl. Deze domeinnaam moet je claimen, want van iedere domeinnaam is maar één unieke. De hosting zorgt er simpel gezegd voor dat jouw website in de lucht is. De website draait namelijk op een server en voor die serverruimte moet je natuurlijk betalen.
De maandelijkse kosten voor een website zijn afhankelijk van waar je het domein koopt en waar je de hosting afneemt . Niet geheel onbelangrijk, want de hostingprovider bepaalt hoe snel jouw website laadt. Maakt het dan uit of jouw website binnen 1 seconde of binnen 4 seconden laadt? Lijkt niet veel tijd, maar dat is het wel. Google kijkt onder andere naar deze laadtijden. Google rankt je website beter in haar zoekmachine als de laadtijd sneller is. Maar ook de gebruiker vindt snelheid belangrijk. Na drie seconden wachten verlaat 40% van de gebruikers jouw website.
Bij het kiezen van de hostingprovider moet je dus goed letten op de snelheid, maar ook de service die ze bieden. De uptime is ook niet geheel onbelangrijk. De uptime geeft het percentage aan van de bereikbaarheid van de website. Iedere server heeft wel eens een probleempje, waardoor websites uit de lucht worden gehaald. Echter komt dat met goede servers niet vaak voor. Het uptime percentage moet dus hoog zijn.
Afhankelijk van de hostingprovider en de extraatjes die je wellicht gaat afnemen betaal je gemiddeld rond een tientje per maand voor alleen de hosting en het domein.
Onderhoud van een website
Naast de maandelijkse kosten voor hosting en de domeinnaam, betaal je ook vaak een maandelijks bedrag aan onderhoud. Ieder platform moet geupdate blijven om mee te gaan met de nieuwste eisen en ontwikkelingen van het wereldwijde web. De websitebouwer kan dit voor jou doen. Daar betaal je een maandelijks bedrag voor. Dat bedrag is geheel afhankelijk van de grootte van je website en hoe het gebouwd is.
Hoe veel kost een website met CMS?
Net als een responsive webdesign, is een CMS ook heel gebruikelijk tegenwoordig. De meeste bedrijven willen namelijk zelf teksten kunnen aanpassen of bijvoorbeeld nieuwsberichten kunnen toevoegen. Doordat de webbouwer dat niet steeds meer hoeft te doen, maar je dat zelf kunt doen, bespaar je een hoop kosten. Een CMS is dus erg handig in veel gevallen, maar niet overal. Wil je een 1-pagina website met alleen je contactgegevens bijvoorbeeld? Of heb je überhaupt niet de intentie om je website steeds aan te passen en wil je gewoon een simpele website waar je nooit meer naar om hoeft te kijken? Dan is een CMS overbodig en zelfs erg duur in verhouding.
Er hangt geen vast prijskaartje aan een CMS, want bij de wat uitgebreidere websites wordt het CMS standaard meegenomen in een offerte. Eigenlijk wordt een CMS nooit los omschreven in offertes. De meeste webbouwers zullen je aan de voorzijde adviseren over wel of geen CMS en daarop de prijs baseren. Een website met CMS kost vaak 2.500 euro of meer (afhankelijk van je andere wensen en eisen).
Kosten van een website
Nu je dit allemaal weet, wil je waarschijnlijk ook nog wel een indicatie hebben van de prijzen die je kunt verwachten.
1. Gratis (of voor een paar tientjes)
We hebben de optie al kort even aangestipt: je kunt via een aantal platformen zoals Wordpress zelf een website bouwen. Dat is in veel gevallen gratis, maar je zult wellicht een thema of plugin moeten kopen. Die kosten meestal niet meer dan een paar tientjes.
2. Een paar honderd euro
Wil je niet zelf bouwen, maar wel zo goedkoop mogelijk een website online? Voor een paar honderd euro zet een Wordpress bouwer een standaard template voor je op waar je zelf je teksten en afbeeldingen in kunt zetten. Je hebt dan geen unieke website en geen eigen functionaliteiten.
3. Tot ongeveer 2.500 euro
Geen super standaard template en wel een oké design en goede gebruiksvriendelijkheid? Dan zijn er ontzettend veel webdesigners die een mooie en gebruiksvriendelijke Wordpress website voor je kunnen ontwikkelen voor 2.500 euro.
4. Tot ongeveer 5.000 euro
Yes, nu kom je dichterbij dat maatwerk! Jouw bedrijf is ook niet standaard toch? Waarom dan kiezen voor standaard op het internet. Het is tenslotte wel je visitekaartje.. Tot ongeveer 5.000 euro heb je al een uniek webdesign. Specialisten gaan voor jou aan de slag om ervoor te zorgen dat je website goed in elkaar zit. Daardoor heeft de website vaak ook een langere levensduur dan bij de bovenstaande opties.
5. Maatwerk
Ga je echt naar volledig maatwerk met bijzondere functionaliteiten of koppelingen met andere softwaresystemen? Dan kun je het zo gek maken als je wilt. Er zijn websites bekend die meer dan een ton hebben gekost.
Kosten van een website laten maken bij CODE14
Ook bij ons is bovenstaande van kracht. De kosten van een website laten ontwikkelen zijn afhankelijk van je wensen en eisen. Wij bouwen alles vanaf scratch, werken op transparante uurbasis en ontwikkelen alleen maatwerk. Als je dus op zoek bent naar een simpele Wordpress website, dan zijn wij niet de juiste partij. Ben je op zoek naar een uniek platform dat rendement op gaat leveren en zelfs gekoppeld kan worden met je interne systemen en software? Dan zijn wij jouw partner!