Wat is een native app en wat zijn de voor- en nadelen van een native app?

Wat is een native app en wat zijn de voor- en nadelen van een native app?

Wanneer je een app wilt laten ontwikkelen, moet je kiezen tussen een native app, een hybride app of een web app.

We kunnen ons voorstellen dat je nu niet meteen weet wat de verschillen zijn en waarom de ene app wél voor de iPhone beschikbaar is en niet voor een Android-toestel. In dat geval gaat het om een native app. Wat een native app precies is, wat de voor- en nadelen zijn en wanneer het handig is om voor een native app te kiezen, lees je in dit artikel.

Wat is een native app?

Een native app is speciaal ontwikkeld voor één platform (bijvoorbeeld Android of iOS) in de programmeertaal die daarbij hoort. Dat betekent dat een native app bijvoorbeeld wél op een Samsung-toestel kan draaien, maar niet werkt op een iPhone. Daarom worden er vaak twee versies van een native app ontwikkeld: één voor Android, en één voor iOS.

Wat zijn de verschillen tussen een native app, een web app en een hybride app?

Waar je een native app ontwikkelt voor één platform, creëer je een hybride app om op meerdere platformen te kunnen draaien. Een web app is een mobiele website die je op je telefoon installeert. Het is dus eigenlijk niet echt een app. Een web app kun je dus ook niet zonder internetverbinding gebruiken.

De eindgebruiker ervaart de verschillen vooral in kwaliteit, waarin een native app in de meeste gevallen het beste presteert. Het ontwikkelen van een native app hoeft echter niet per se duurder te zijn dan een hybride app: soms verloopt het ontwikkelproces sneller en makkelijker. Zeker wanneer het om ingewikkelde apps gaat. Maar wanneer je native apps voor meerdere platformen ontwikkelt, worden die kosten natuurlijk verdubbeld.

Voordelen van een native app

We horen je al denken: als een app maar op één platform kan draaien, wat is daar dan het nut van? Elk platform en elk toestel heeft zijn eigen unieke mogelijkheden, zoals het geheugen en de snelheid, (design)standaarden en functionaliteiten, zoals GPS, camera, microfoon, contactgegevens, een vingerafdrukscanner of pushnotificaties. Daar kan de native app dus ook gebruik van maken. Een hybride app maakt geen gebruik van de specificaties en functionaliteiten van het toestel of het platform zelf, waardoor het die voordelen misloopt.

Een native app is daarmee sneller dan een hybride of een web app. Daarnaast is de grafische kwaliteit van de app ook beter dan bij een web app of bij een hybride app. En we weten tegenwoordig hoe belangrijk de snelheid van software is.

Een ander belangrijk voordeel is dat een native app beter beveiligd is dan een hybride app of een web app. Dat is natuurlijk ook wel nodig als het data van je telefoon kan uitlezen, zoals je contacten.

Nadelen van een native app

Doordat je voor aparte platformen moet ontwikkelen, kost het onderhoud iets meer werk. Je moet bijvoorbeeld van twee platformen bijhouden wanneer er een nieuw besturingssysteem uitkomt of een nieuwe smartphone, en daar dan op anticiperen met een update. Gelukkig krijg je met een native app wel als eerste toegang tot de bètaversies van de ontwikkelingstools, waardoor je er op tijd bij bent om niet achter te lopen.

Voorbeeld van een native app

De populaire social app Clubhouse is op dit moment alleen voor iPhones beschikbaar. Dit heeft zowel voordelen als nadelen. Ten eerste geeft het een gevoel van exclusiviteit, zeker wanneer gebruikers alleen toegang hebben middels een invite. Het wordt nu eerst op iPhone-gebruikers getest, zodat er gekeken kan worden hoe populair het wordt. Op dit moment slaat het zo goed aan, dat Android-gebruikers het gevoel hebben dat ze iets missen en willen meedoen. De ontwikkelaars weten nu zeker dat het ontwikkelen van de Android-variant zeker iets gaat opleveren.

Het is dus een slimme manier om niet meteen te veel geld uit te geven aan het ontwikkelen van een app en te testen. Het gevoel van exclusiviteit draagt daar ook aan bij.

Ten tweede werkt de app natuurlijk fantastisch op een iPhone, omdat de twee interfaces naadloos met elkaar integreren. Het nadeel is wel dat Clubhouse uiteindelijk duurder uit zal zijn met het ontwikkelen van twee native apps dan met één hybride app. Al zal de interface van beide apps beter aansluiten op het toestel, en verhoogt dat de gebruikersvriendelijkheid. Bij dit voorbeeld geldt dus ook: waar ligt jouw hoogste prioriteit?

Meer weten over een native app, of een native app laten ontwikkelen?

Elke appvorm heeft zijn voordelen en zijn nadelen, dus je moet goed kunnen inschatten met welke vorm jouw concept de meeste voordelen benut. Wij kunnen je niet alleen helpen bij het kiezen van een vorm, maar natuurlijk ook bij het verder uitdenken van de app en het ontwikkelen ervan. Neem contact op om eens met ons te sparren.

Onze Smart Grow formule

Slimmer werken, sneller werken of uitdagender werk bieden? Lees in onze whitepaper meer ins & outs over de Smart Grow formule en bepaal welke oplossing jouw business gaat laten acceleren!